Един български 27-годишен овцевъд в интервю за Фокус в деня на

...
Един български 27-годишен овцевъд в интервю за Фокус в деня на
Коментари Харесай

Ерик Борисов, овцевъд: От МВР ни притесняваха с декларации преди блокадата, секторът ни е в будна кома

Един български 27-годишен овцевъд в изявление за  " Фокус " в деня на блокади в цялата страна. Ерик Борисов от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация през днешния ден стачкува край Плевен, на няколко километра от фамилната плантация.

Разговарям с Ерик Борисов – овцевъд. Намираме Ви в една от горещите точки на митингите, на блокадата край Плевен. Здравейте, господин Борисов! 

Здравейте! Много ми е прелестно и благодаря за поканата. Казвам се Ерик Борисов, на 27 години съм. Занимавам се с овцевъдство, отглеждам 120 овце от породата плевенска черноглава овца и в това време съм производител на млечни артикули от личната ми суровина.  

Какви са най-големите проблеми при вас, във вашия бранш? 

Ами, най-големите проблеми сега в бранша са такива, че има непрекъснат импорт на изсъхнало мляко от Украйна. Не единствено от Украйна, само че и от други страни – от Унгария, от Полша, само че най-вече има от Украйна. Не знам дали знаете, само че за 2022 година България е на четвърто място по импорт на изсъхнало мляко от Украйна дружно с страни като Бангладеш и Молдова. И това изсъхнало мляко подбива цената на нашето родно мляко, няма значение дали ще е овче мляко, козе мляко, краве мляко и така нататък, защото на преработвателите, на мандрите им е доста по-изгодно да взимат по-евтина суровина, по-евтина продукция, и по този метод неглижират нашето произвеждане. Само за 2023 година към 50 фамилни кравеферми са банкрутирали, има и няколко овцеферми. В момента, в случай че видите обявите в страницата и в групите в обществените мрежи, ще видите, че е цялостно с животни, които се разпродават на безценица, защото животновъдите нямаме съответна цена, на която да продаваме. От друга позиция, месото, което се внася от засегнатата страна, също не е малко и по този метод се подбива и цената на нашето родно произвеждане.  

Ще Ви кажат – " Ами, по този начин е сега, геополитиката “, единствено че геополитиката на вас доста не ви оказва помощ. Похвално, Вие сте на 27 години, останали сте в България и се занимавате с овцевъдство. Колко мъчно е и какъв брой индивида сте в сектора в този момент? И кажете ми къде тъкмо край Плевен сте сега?  

Протестът е на няколко километра от фермата ми, защото аз съм локален животновъд от село Ясен. Протестът се намира на няколко километра от селото. В момента във фермата работим няколко индивида – аз, дядо ми и още двама души, които оказват помощ с развъждането. Но да, доста е мъчно – денонощна работа, 24/7, нямаме съвсем никакво почивно време. И то по този начин сме си били постоянно, не че в този момент имаме нещо по-специално, само че обстановката е такава, че работиш 24/7 и най-после не можеш да получиш и нещо съответно. Поне някаква позиция да кажат, тъй като ние действително не сме просяци, ние не желаеме пари, не желаеме някакви заплащания изключителни и така нататък, само че желаеме просто някакви съответни пазари и съответна политика да се случва сега в страната. 

Т.е. вие не усещате отбраната на страната. 

Ами, по-скоро неналичието на страната, неналичието на отбрана на страната имам поради. 

Какво бихте споделили на властимащите? И коментарът Ви за онази имитация на премиера акад. Николай Денков за " терористите “.  

Нас през годините, съответно животновъдите са ни наричали какво ли не – били сме необразовани, били сме селяни, били сме диваци. Сега новото е, че сме терористи. Трудно се преглъщат тези думи. Не знам и аз какво бих му казал, почтено казано. Просто, в случай че може някаква съответна политика, договаряния би трябвало да се водят, би трябвало да има схващане, защото секторът ни е в будна кома и с всеки минал ден обстановката става все по-зле и по-зле. И не трябва да оставят нещата, т.е. не трябва да оставят реката да си тече и водата да си върви, защото обстановката се утежнява. И това, което се случва тук в последните няколко дни, бих споделил, че е последният гвоздей от ковчега, който се забива в родното отглеждане на животни. 

Има една приказка, че всичко е политика и всеки е политик. Обвиняват ви, че имате политически претенции, че въпросът е политически и се пробвате да бутате държавното управление. 

Конкретно ние нямаме такива планове. Просто си желаеме нашите неща. Били сме на митинги и различен път, съответно преди две години имахме искане – там към този момент не мога да се сетя по каква тъкмо съответно стратегия трябваше да протестираме, и нямаше никакъв проблем. Сега тук в последните няколко дни чиновници на Министерство на вътрешните работи ни притесняваха да подписваме заявления за предизвестие, че при най-малката провокация ще бъдем подведени под отговорност. Това не се е случвало в никакъв случай до момента, най-малко на мен. Разговарял съм и с хора, които са доста по-възрастни и по-мъдри от мен в бранша, и освен в други браншове – всеки до момента е имал някакво право да изрази недоволството си посредством митинг, макар че ние сме споделили, че това ще е кротичък митинг, няма да има ексцесии, няма да има провокации.

Кажете ми повече, каква е тази декларация? Самата обстановка разкажете. 

Ами да. Няколко дни преди митинга получих позвъняване от чиновник на Министерство на вътрешните работи, който е от локалното районно ръководство в Плевен. Трябваше да дойдат до нас, до у дома и трябваше да подпиша една декларация за предизвестие – да съблюдавам публичния ред, в случай че аз съм споделил, че митингът ще е кротичък. 

Т.е. Вие сте били индивидът, който е пуснал уведомлението към Общината – по този начин ли да го разбирам, по тази причина идват при вас? 

Не, не съм пускал нищо. Аз съм просто овцевъд. Нито съм уредник на митинга, нито съм координатор, нито имам някакви управителни длъжности в Българска земеделска камара, която провежда митинга. Просто като жител по-скоро и като животновъд, който е пострадал от цялата тази обстановка. Но очевидно държавното управление по някакъв метод е заело целия си запас, с цел да търсят всеки един земеделец по адрес и да му бъдат връчени тези заявления. Те дори не са и връчени, просто трябваше да ги подпишем и си останаха в чиновниците тези заявления. Ние не сме имали достъп до тях. 

Не сте я снимали, с цел да ни я изпратите?

Но в последна сметка, тук сега на митинга в Ясен има към 500 души, има към 60-70 трактора. Затворихме и пътя за половин-един час. Няма никакви проблеми. Имаме преписка с органите на Министерство на вътрешните работи, не се е стигало до проблеми… Те също ни схващат, също са българи, хората, и ни поддържат дори до някаква степен. 

Благодаря Ви, Ерик! Че сте решили да останете в България също. 

Аз също благодаря! Благодаря ви за поканата да вземам участие във вашата медия и уповавам се различен път да се търсим по по-хубави мотиви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР